Cynk to mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje dobrotliwy wpływ na odporność, ale na tym nie kończą się jego zalety. Jakie jeszcze korzyści dla organizmu przynosi regularne przyjmowanie cynku? Czytaj dalej, by poznać najważniejsze informacje na temat tej cennej substancji.
Cynk – podstawowe informacje
Cynk jest mikroelementem, występującym we wszystkich komórkach organizmu, a także w płynach ustrojowych. Dużo jest go, m.in. w kościach i krwinkach czerwonych. Można dostarczać go również wraz z pożywieniem. Cennym źródłem cynku okazują się produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego takie jak:
- owoce morza,
- mięso (przede wszystkim wołowina),
- fasola,
- płatki zbożowe,
- kasza gryczana,
- żółte sery,
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika,
- pieczarki,
- tofu,
- kakao.
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na cynk uzależnione jest od wieku i płci. Z tego powodu zalecana wysokość dawki wynosi: 3-5 mg dla dzieci, 8-9 mg dla kobiet oraz 8-11 mg w przypadku mężczyzn. Ponadto nieco wyższe dawki są rekomendowane dla kobiet w ciąży oraz w trakcie laktacji oraz dla osób bardzo aktywnych fizycznie. Szczególną ostrożność powinny zachować również osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ w ich przypadku stężenie cynku jest znacznie niższe niż u osób zdrowych. Niedobór cynku powodowany jest zaburzeniami wydzielania insuliny przez komórki β trzustki, zmniejszoną wrażliwością tkanek obwodowych na insulinę, a także zwiększonym poziomem markerów stanu zapalnego w organizmie.
Warto zatem pamiętać o regularnym uzupełnianiu cynku. Tym bardziej że jego niedobory mogą prowadzić do wielu nieprzyjemnych konsekwencji. Do najczęstszych z nich należą:
- częste zmęczenie, senność i brak apetytu,
- zaburzenia węchu oraz pogorszenie wzroku,
- obniżenie odporności,
- większa podatność na infekcje dróg oddechowych,
- zaburzenia pamięci (zwłaszcza u osób starszych).
Cynk – jakie ma właściwości?
Cynk znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Skutecznie wspiera odporność, ponieważ przyśpiesza dojrzewanie limfocytów T, czyli kluczowych komórek w układzie odpornościowym. Oprócz tego wykazuje szereg innych właściwości, które pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Wśród nich wymienić warto fakt, że cynk:
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
- reguluje poziom stężenia testosteronu w organizmie,
- jest niezbędny w syntezie białek i metabolizmie makroskładników pokarmowych,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej gospodarki kwasowo-zasadowej,
- pozytywnie wpływa na płodność,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych,
- zapewnia utrzymanie właściwego stanu kości,
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Jak się zatem okazuje, cynk stanowi jeden z najważniejszych mikroelementów występujących w naszym organizmie. Jego odpowiednie stężenie reguluje pracę układu odpornościowego, który jest narażony na różnorodne infekcje i choroby, zwłaszcza w wymagającym okresie jesienno-zimowym. Z tego powodu warto uzupełnić codzienną dietę o produkty bogate w cynk, a w przypadku niedoboru tego pierwiastka – włączyć jego regularną suplementację.