Dieta

Jak produkty z niskim indeksem glikemicznym wpływają na zdrowie?

Jak produkty z niskim indeksem glikemicznym wpływają na zdrowie?

Zalecenie od lekarza dotyczące wprowadzenia diety o niskim indeksie glikemicznym może brzmieć jak spore wyzwanie dla niektórych osób. Jeśli jesteś na etapie zmiany nawyków żywieniowych, ten wpis na pewno będzie dla Ciebie przydatny. Zbyt mało pomysłów na posiłki o niskim ładunku glikemicznym może skutkować monotonnością w codziennym jadłospisie, a to prosta i szybka droga do zarzucenia obranych postanowień. Czym właściwie jest niski indeks glikemiczny? Jakie produkty wchodzą w skład grupy o takiej charakterystyce? Czy dieta tego typu to zdrowe rozwiązanie dla każdego? Odpowiedzi na te oraz inne pytania, znajdziesz w dzisiejszym wpisie!

Niski indeks glikemiczny – co to? 

Indeks glikemiczny to wyrażenie, które znane jest nie tylko lekarzom oraz dietetykom, ale również osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy. Co kryje się pod tym hasłem? Produkty, które mają niski indeks glikemiczny są rekomendowane ze względu na ich wsparcie przy utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru we krwi po spożywanych posiłkach. Indeks glikemiczny to pojęcie szczególnie znane diabetykom, ponieważ wyżej opisane produkty zapobiegają hiperglikemii poposiłkowej.

Niski indeks glikemiczny – korzyści zdrowotne 

Produkty o niskim indeksie glikemicznym są dłużej wchłaniane i trawione niż ich te, zaliczające się do grupy o wysokim indeksie glikemicznym. Co to oznacza? Dzięki temu wzrost glukozy we krwi następuje powoli oraz stopniowo i nie doprowadza do gwałtownych wyrzutów insuliny. Regularne i częste spożywanie posiłków o wysokim indeksie glikemicznym może doprowadzić do przewlekłej hiperinsulinemii. Ten stan powoduje stopniowe „wyczerpanie” komórek beta w trzustce, co bezpośrednio zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Zostało udowodnione naukowo, że zmniejszenie spożycia produktów o wysokim indeksie glikemicznym zmniejsza aż o 40% szanse na wystąpienie problemów zdrowotnych związanych z trzustką. Pierwszym krokiem w zadbaniu o swoje zdrowie powinna być odpowiednia dieta. Niski indeks glikemiczny w produktach to wbrew pozorom nie jest ogromne wyrzeczenie – sprawdź poniżej, co powinno się jeść, dbając o swoją trzustkę!

Produkty o niskim indeksie glikemicznym 

Informacje dotyczące indeksu glikemicznego znajdziesz na etykiecie każdego produktu, który możesz kupić w sklepie. Takie działanie miało za zadanie znacznie ułatwić codzienne funkcjonowanie osobom z cukrzycą, które regularnie muszą sprawdzać tę informację podczas zakupów spożywczych.

  • Produkty o niskim indeksie glikemicznym – oznaczone jako (<50). Są one sprzymierzeńcami cukrzyków oraz osób z nadwagą, ponieważ po ich spożyciu nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny w organizmie. Przykłady produktów o niskim indeksie glikemicznym: jogurty naturalne, orzechy oraz większość surowych owoców i warzyw.
  • Produkty o średnim indeksie glikemicznym – oznaczone jako (56-69). W tej grupie znajdują się posiłki oraz jedzenie, które wchłaniane są w tempie umiarkowanym. Przykłady: makaron, ryż, kasza i otręby.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są oznaczone na etykietach jako (≥70). Tych produktów w diecie powinno być jak najmniej ze względu na to, że powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi u osób zdrowych. Z kolei w przypadku cukrzyków spożycie tego typu posiłków musi zostać poprzedzone wstrzyknięciem dużej ilości insuliny szybkodziałającej.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *